Няма в света право да се гласува с машина, или

...
 Няма в света право да се гласува с машина, или
Коментари Харесай

Експертът Даниел Стефанов: Хартиената бюлетина създава сигурност

  " Няма в света право да се гласоподава с машина, или право да се гласоподава с хартия, или да се гласоподава с пъстър камък като в някои страни. Имаш право на глас. Всяка изборна система цели да даде еднообразно право на глас на всички. Това, че се вгледахме в метода на гласоподаване и го превърнахме в главния въпрос, е неточност ".
 
Това мнение изрази пред БНР политологът и специалист по изборни системи Даниел Стефанов. Не е естествена обстановката, в която методът на гласоподаване е по-голям от правото на глас, счита той.
 
Възможността да се гласоподава с авансово готова хартиена бюлетина основава сигурност, че всеки човек ще може да упражни гласа си, без значение дали машината работи, или не, посочи политологът.
 
По думите му диалогът по какъв начин не могат да се доставят някакви ролки е неприличен. " Доста старания бяха положени през последните години изборната система да бъде дискредитирана и разнебитена ", означи още Даниел Стефанов.
 
Относно разногласието дали ЦИК да се състои от експерти, или да бъде политически орган, Стефанов уточни, че към този момент надвива второто.
 
" Ако България беше траяла по пътя на хартиените избори, тогава експертизата е малко по-обща. Когато стартираме да влизаме в малко по-нишови решения като сега, там се желае малко по-тясна експертиза ", разясни той.
 
Експертът застъпи позицията, че секционните изборни комисии от години са най-слабата част от изборния развой.
 
Каскадното образование - ЦИК да образова РИК, а те от своя страна СИК, няма добър резултат, регистрира той.
 
Политическите партии не основават лични " масиви " от хора, които да бъдат обучавани, добави Стефанов.
 
" Трябва да се намерения и за процедурата на преброяване, в случай, че имаме два източника на хартиени бюлетини. Процесът би трябвало да е относително елементарен и явен, с цел да не основава проблеми в секциите ", сподели Даниел Стефанов.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР